19. března 2012







Mnozí z Vás mi dají za pravdu, že se jedná o další z velmi významných měst Jihočeského kraje, které má bohatou historii a "nespočetné" množství památek. Pokud se vydáte na výlety v tomto již začínajícím slunečném počasí, určitě nezapomeňte na bohatou kulturu a překrásný zámek. Samozřejmě je zde i spousta dalších zajímavostí k vidění.
    V tomto příspěvku se zaměřím na Státní hrad a zámek, který je zařazen do národně kulturních památek. Nebudu Vás zatěžovat historii zámku, některým z Vás se za to předem omlouvám. O ní se můžete dočíst v zápatí příspěvku, děkuji.
    Hrad a zámek leží jižně od města na Dobrovského náměstí v blízkosti soutoku řeky Nežárky a Hamerského potoka. Nejbližší parkoviště jsou vzdálené 5 minut chůze od areálu.


  Prohlídky se skládají z trasy A: Adamovo stavení, B: Gotický hrad a C: Apartmány a rondel s českým výkladem popř. s příplatkem za cizojazyčný výklad. Pokud budete mít v plánu celodenní výlet a většinu času strávíte na zámku, doporučuji využít prohlídku všech tras. Určitě vyjde levněji, než prohlídka jednotlivých tras. Cena vstupného se pohybuje v řádově desítkách korun. 
   Zajímavosti hradu a zámku, které jsou k vidění: Bílá paní, Černá kuchyně, Kaple sv. Ducha, Legenda sv. Jiří, Madona, Mlýn s Křižíkovou elektrárnou, Opera a Rondel. Je zde možný pronájem prostor ve Španělském křídle na III. nádvoří zámku. S možností rezervace Rytířského sálu s kapacitou 350 diváků nebo Malý divadelní sál při koncertním uspořádání 120 míst. Každoročně se zde pořádají občanské i církevní sňatky v kapli sv. Ducha.






  
Historie hradu a zámku : http://www.zamek-jindrichuvhradec.eu/historie/